středa 25. března 2009

Bouře ve sklenici vody.

Už týdny visí na jedné zdi na Tolbiacu výzvy k účasti na studentském shromáždění, na druhé programy manifestací a alternativních kurzů. Stávkují tady totiž jako chytrá horákyně. Stávkuje se, jak se to komu hodí a jak se kdo vyspí. Některé katedry se do toho pustily s vervou - stávkují aktivně. Přednášející na hodiny sice chodí, někdy se celé semináře přesouvají do plenéru, aby dali všichni najevo, kam to se školstvím povede, náplň kurzů je ale jiná, než jakou by student čekal – místo probírání podmínky minulé se na hodině jazyků probírají životní podmínky dělníků v 19. století.
Někdy profesor nečekaně prohlásí, že podporuje stávku a přednášku zkrátí na polovinu. Kurzy preventivně mění hodinu i místo konání, to vše ne dříve, než den předem.
Mě v úterý nepustili do školy. Cesta k výtahu byla zablokovaná otlučenými lavicemi, na nich seděli stávkychtiví studenti, houpali nohama, rozdávali letáky a vysvětlovali všem, kteří o to stáli, principy, které je nutí v osm ráno stěhovat lavice po chodbách. Nás stejné principy nutily vymýšlet termín pro náhradní hodinu (na sobotu si šáhnout nedám!).
V jednu už mě do budovy sice pustili, ale hodina skončila o třičtvrtě hodiny později, aby se studenti stihli přesunout na manifestaci od dvou….
Francouzský pochodující a zpívající dav, slova doprovázející notoricky známé melodie (mezi nimi třeba i ty, které zpívala Edith Piaf) nahrazená slogany a hesly stávky, je, zvlášť když zabírá celou ulici, působivý.
Bubnovalo se do pochodu, paličky rytmicky vířily i na plastových kanystrech, objevil se saxofon, klarinet; Imperial march zahraný na trubku byl efektní.
Skandování, které megafony nesly od skupiny ke skupině, čas od času přerušené zakvílením sirény, doprovázely píšťalky a klapání řehtaček. Transparenty byly nápadité, pečlivě vyvedené; v potřebách pro kutily tu nepochybně mají speciální oddělení „ Vše co potřebujete ke stávce“.
Průvod prošel vycházkovým krokem latinskou čtvrť a usadil se před Pantheonem, pod nápisem“ Aux grands hommes la patrie recconnaissante“ (Velikánům vděčná vlast).

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

A proč se stávkuje?

Ptáče řekl(a)...

Nelíbí se jim reforma. Tedy studentům. Pak ještě stávkují ostaní proti Sarkozyho krizovým opatřením, proti propouštění a vůbec proti krizi...

Anonymní řekl(a)...

Taky bych chtěl stávkovat :-)

Unknown řekl(a)...

Tez jsem se chtel zeptat, proc se vlastne stavkuje. Jsem rad, ze jsem se rovnou docetl odpoved.

Nejde mi ale na rozum, proc tak dlouho? Mam nejak zafixovano, ze uz jsi se o stavce ve skole zminovala tak pred mesicem. Nebo se pletu?