neděle 13. května 2007

Nelítostná

Jsem asi nelítostná, nelidská, necitelná, nemám v sobě kouska srdce a soucitu ani co by se za nehet vešlo, ale nemám, z hloubi duše nemám, ráda ty různé lidičky, kteří se na mě vrhají na ulici, snaží se zapůsobit na mé lepší já ( nic takového není, alespoň u mě ne), nebo ve mně vyvolat stud za to, že mám kde bydlet a že to vystačí i na koláč k snídani.
Zdá se, že s přibývajícím teplem se lidem hůř daří, nebo prostě platí, že čím je větší teplo, tím víc potřebných máme.
Celý tenhle nářek se netýká těch různých „kytičkových“, „srdíčkových“ a „pastelkových“ dnů, ale těch kulatých kasiček a perspektivních mladých slečen, které spolu s nadějnými mladými muži číhají na strategických místech (jen cestou z Můstku k Muzeu jsou ta místa minimálně čtyři), aby se vrhali na kolemjdoucí, kteří se zrovna tváří nejméně nepřítomně, nebo zapomněli na obezřetnost a výraz hluboké zamyšlenosti nestihli nasadit. V případě, že náhodný kolemjdoucí má obě kapsy vysypané (jakožto správný oslík se otřásal už na třech předchozích stanovištích), stihne ho nelítostný pohled („kletbu zůstavuji tobě, bys nenašla klidu v hrobě!“) a nevyřčená hrozba nocí plných nočních můr s leitmotivem jak z Dickcensovy Vánoční koledy.
A víte co?
(„říká se prosím, Bridget“;)
Vždycky jsou to děti. V kombinaci s kostní dření, nejlépe.
S trochou nadsázky by se dalo říct, že tahle kombinace je bestseller.
Nevadí mi představa toho, že bych se měla vzdát nějakého toho espressa, ale nemožnost výběru s lehkým nádechem vyděračství.. Buď a nebo.Matka Tereza nebo strýček Skrblík. Vadí mi to, že mě někdo přepadá na ulici, vrhá se na mě bez pozdravu a ještě předstírá, že je moje povinnost vyprázdnit svou peněženku právě do jeho pokladničky… Aniž bych věděla, co se s vybranými penězi stane.

Kolik přispívají tyhle dobré duše? Přispívají – li vůbec…

8 komentářů:

kristinka řekl(a)...

mluvis mi primo z duse!!! ja se nadtim rozciluju vzdycky kdyz jdu po andelu a zastavi me hned nekolik lidi.
Nejvtipnejsi/nejtupejsi mi pripada "Nechcete prispet na detstvi bez urazu?" ... bleh, co to je detstvi bez urazu, a jak to zajistej?
Zivje si pamatuju, jak se me jednou nejaka takova slecna s andelskym usmevem na tvari zeptala "Jste pro nenasili?" a ja s ledovym klidem rekla "Ne." Vyraz, co pote vyprodukovala fakt stal za to. A co se mi stalo tady (konkretne v chicagu) i doma bylo, ze se me nejake sladoucke slecny zeptaly, jestli mam rada deti? zaporna odpoved je v obou pripadech na tolik uzemnila, ze uz se na nic dalsiho nezmohly.

Anonymní řekl(a)...

Totéž jako epizoda s názvem Jakub vs. Greenpeaceák. :) Ale bylo vyloženě naivní ptát se, jestli má rád přírodu. To už se rovnou mohli zeptat tatínka, jestli má rád zvířata ... nebo maminky, jestli má ráda lidi, co jedí v tramvaji.

Vitana řekl(a)...

Naprostý souhlas. Ale ti výběrčí si za naše znechucení mohou sami - charitativních akcí je čím dál víc, a hlavně, vybírá se neustále, ne jen jednou či dvakrát za rok, což člověka, který by jinak třeba i občas na něco přisěl, brzo začne otravovat...
Nehledě na to, že si člověk opravdu nemůže být jistý, jestli se peníze dostanou těm, kteří to skutečně potřebují...

Anonymní řekl(a)...

"Kolik přispívají tyhle dobré duše? Přispívají – li vůbec…"

Kdyby tyto tisíce dobrých duší místo celého dne loupeživých přepadení (bohatým brát a chudým dávat) pracovaly a výdělek věnovaly na dané účely, vybralo by se několikrát víc.
Ale to by dobré duše přišly o dobrý pocit z dobře prolenošeného dne :/

Anonymní řekl(a)...

"Jsem asi nelítostná, nelidská, necitelná, nemám v sobě kouska srdce a soucitu ani co by se za nehet vešlo..."

Já to tušil ^^

pseudointelektualka řekl(a)...

v reflexu byl na tohle téma nedávno článek... závěr pozitivní (alibismus?), že většina těch kasiček někde mizí.

Anonymní řekl(a)...

Konečně se k tomuhle postu dostávam... po 50 dnech, to je teda výkon. :/ Takže:

Spousta odkazů, který stíham, bezva! :P

Nechci se nikoho zastávat :), ale jakej je rozdíl mezi těmahle sbírkama a kytičkovejma (apod.) dnama*? Že jsou jako důvěryhodnější? Ale to ještě nevypovídá nic o chování jejich výběrčích...
A ještě něco, k tý pasáži "nemožnost výběru s lehkým nádechem vyděračství" - já se obávam, že to asi ani jinak nejde... I když nadšenej z toho samozřejmě taky nejsem.

*ne, 1. pád není ani dno, ani snad dna. :)

dudek řekl(a)...

"Nejvtipnejsi/nejtupejsi mi pripada "Nechcete prispet na detstvi bez urazu?"" - hehe, já jsem na to zrovna v pátek, odchycen na Florenci, přispěl... :D