sobota 18. října 2008

Roh hojnosti

Hotové živé ploty z kytic naskládaných na sebe, polorozvinutá poupata růží – červených, bílých, žlutých, oranžových. Obrovské hlavy šedofialových hortenziích, zvoncovité lilie, střapaté karafiáty…
Štětinaté pórky, různé druhy brambor – malé, velké, červené, dokonce i černé, tmavě zelená brokolice, malé, neočištěné hříbky, lišky jen o málo světlejší něž sytě oranžové lodičky dýní, ležících na sousedním pultu.
Hroznové víno.Modré i zelené. Veliké sametové hrozny, i ty malé s drobnými kuličkami, jaké právě dozrávají. Vaničky s lesklými ostružinami, ochmýřenými malinami hned vedle šustících židovských višní.
Ořechy, právě vyloupnuté ze slupky, s tmavými skořápkami. Nekonečné hrsti mandlí, hrozinek, oříšků, kandovaného zázvoru. Sáčky s kořením všech barev, chutí a vůní.
Malé duhové grundle, lesknoucí se v míse, podobné duhovým kuličkám. Cihlové filety z lososa, čerstvé rozložené na ledové tříšti vedle dalších, stříbřitých ryb, i uzené plátky..
Hrbolaté ústřice, hladké ulity šneků, ostnatí mořští ježci, inkoustové škeble, oranžově žíhané krevety…
A o kousek dál bochníky sýra, ementál s oky tak velkými, že by jimi snad prošel golfový míček. Celé sušené šunky, kola mortadely, čekající jen na ukrojení a položení na plátek chleba, tmavého, vlahého s kousky ořechů, nebo na světlou křupavou bagetu. A ještě o kousek dál voní palačinky s cukrem, nebo čokoládou, na slano, nebo na sladko.
Je sobota ráno a před chvílí začal trh.


2 komentáře:

kristinka řekl(a)...

zboznuju trhy! :)
v milwaukee byl 3x tydne farmers market, kde farmari z okoli prodavali vsechno mozny... bylo to neco uzasnyho.. asi ne tak, jako tohle, ale..
proc neco takovyho neni v praze? (viden ma prece taky) :)

Ptáče řekl(a)...

Připomnělo mi to Naschmarkt (píše se to tak?)...
My máme Havelský trh, který je spíš pro turisty, trh za Májem zrušili a na Pankráci taky:/. Stejně byly nesrovnatelné s tímhle:(