středa 19. prosince 2007

Šťastné a lepkavé

Ruce ponořené do těsta až po lokty, opatrné přelévání žloutku ze skořápky do skořápky (k večeři bude omeleta), ohlušující rámus – to jak palička naráží v pravidelném rytmu do stěn hmoždíře a rozsévá kolem sebe vůni muškátového květu, hvězdičkového koření a skořice. S přibývajícími formičkami na vále přibývá moučných cestiček na podlaze a lepkavých map na dvířkách na lince, madlo na ledničce už se dávno proměnilo ve svéráznou koláž přísad tohoto dne . S každým zakvrdláním ve skleničce s marmeládou se po celé kuchyni rozprsknou tisíce nenápadných rybízových kapiček; při čištění lustru si pak člověk marně láme hlavu tím, jak se jen mohla rybízová marmeláda dostat na tak nepravděpodobné místo, podezřívajíc mladšího sourozence, že nelenil a v nestřežené chvíli si k lustru přistavil štafle a skvrnky umně nanesl sám.
Potůčky polevy napovídají barvu letošních perníčků a neomylně prozrazují jejich skrýš, stejně tak čokoládové louže vedou k marokánkám; kousky kandovaného ovoce budou o sladkosti Vánoc svědčit ještě o Velikonocích
A ve spíži se utěšeně kupí krabice s věnečky, perníčky, pusinkami (ze kterých čas od času nenechavá ruka odebere vrstvu) , korunované biskupským chlebíčkem.

6 komentářů:

kristinka řekl(a)...

mmmmm, mnam, asi se k vam pozvu ;))))

Anonymní řekl(a)...

A to bylo aktuální až teď? My jsme se svědomitě zásobili už začátkem měsíce. ;) (A odběrů nenechavýma rukama se zatím stejně svědomitě střežíme. :)

(Domácí biskupskej chlebíček? Hele, je ono taky něco, co udělat neumíš? :)

Ptáče řekl(a)...

Jaképak já! Pečeme vždycky s mámou, já jsem takový pomvěd;)

pseudointelektualka řekl(a)...

hvězdičkové koření je badyán?

Ptáče řekl(a)...

Přesně tak, babička na nás v kuchařce vždycky nachystá takovou hádanku:)

Anonymní řekl(a)...

Ne že bych teda nebyl přeslazenej, ale za těch několik hodin v Lidovkách mi přece jenom krapet vyhládlo (vysládlo) – na kdy je nachystaná tradiční ochutnávka? ;)